Nationale Suiker Challenge: 7 dagen suikervrij
Wat is de Nationale Suiker Challenge?
De Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds is een initiatief om Nederlanders bewuster te maken van hun suikerinname en hen te motiveren gezonder te eten. Het doel is om de consumptie van verborgen suikers in bewerkte producten te verminderen en gezondere eetgewoonten aan te nemen.
Tijdens de challenge ontvang je een gratis digitaal Suiker Challenge Magazine en wordt je dagelijks via e-mail en sociale media voorzien van motivatie, tips en inspiratie.
De challenge heeft 3 regels:
1. Zeg NEE tegen toegevoegde suikers
Met 7 dagen suikervrij bedoelt het Diabetesfonds 7 dagen zonder toegevoegde suikers. Dit zijn dus alle suikers die door de fabrikant worden toegevoegd. Ze zitten vaak in ongezonde producten zoals: frisdrank, snoep en koek. Van nature aanwezige suikers in bijvoorbeeld fruit, groenten en zuivel mogen wel tijdens de challenge.
2. Zeg JA tegen vers en onbewerkt eten
Door zelf te koken met verse en onbewerkte producten bepaal je helemaal zelf wat je eet. Door vers te koken, voorkom je dat je onbewust toegevoegde suikers binnenkrijgt. Wees alleen niet te streng als je boodschappen doet, want bijna alle producten in de supermarkt zijn op één of andere manier (een beetje) bewerkt.
3. Eet gezond en gevarieerd
Je kunt verschillende gezonde voedingspatronen volgen zoals: de Schijf van Vijf, maar ook vegetarische, veganistische of koolhydraatarme voedingspatronen. Kijk wat bij jou past!
Waarom ik meedeed aan de Nationale Suiker Challenge?
Op mijn zevende werd ik voor de eerste keer naar een diëtist gestuurd, wat het begin was van mijn (levens)lange strijd met eten. Na het niet succesvol volgen van vele diëten en programma’s geloof ik tegenwoordig dat strikte diëten niet de oplossing zijn. Diëten is naar mijn mening iets voor korte termijn en dat is helaas voor mij niet genoeg. Ik ben daarom altijd op zoek naar aanpassingen en gewoontes die ik voor de rest van mijn leven kan volhouden.
Ik heb al veel veranderingen doorgevoerd die naar mijn gevoel en mijn mening een positief effect hebben op mijn gezondheid zoals: voldoende water drinken, tweemaal per week sporten, koken met verse kruiden en essentiële oliën, gebruik van supplementen en het minder eten van koolhydraten. Toch blijf ik altijd zoeken naar nieuwe veranderingen die ik kan toevoegen.
Mijn moeder kwam met het idee om samen mee te gaan doen met de Nationale Suiker Challenge. Deze challenge wilde ik graag aangaan om mijn bewustwording rondom de inname van toegevoegde suikers te vergroten, mijn eigen grenzen te verkennen en te zien welke positieve effecten ik zou ervaren op mijn algehele gezondheid. Zou ik meer energie hebben? Zou ik me fitter voelen? Of valt dit heel erg tegen?
Ook deed ik mee voor de inspiratie. Ik hou van variatie en ik ben daarom altijd op zoek naar nieuwe inspiratie op het gebied van gezonde, lekkere en makkelijke recepten. De challenge biedt veel inspiratie en praktische tips om suiker te vermijden en toch lekker en gevarieerd te eten.
Wat ik heb geleerd van de Nationale Suiker Challenge?
Ik realiseerde mij tijdens de challenge dat ik net als veel andere Nederlanders dagelijks nog steeds (ongemerkt) te veel suiker binnenkrijg. Ik heb namelijk behoorlijk wat last gehad van afkickverschijnselen 🙈. In de eerste paar dagen had ik last van migraine (mijn zwakke plek), maar na een week had ik ook regelmatig last van een lage bloedsuikerspiegel, waardoor ik bijna flauwviel.
Ik kreeg dus blijkbaar voorheen veel meer suikers binnen dan ik dacht, waardoor mijn lichaam erg heftig reageerde op het eten van minder suikers.
Ondanks mijn afkickverschijnselen heb ik veel voordelen ervaren:
1. Meer energie
Ik had al na twee dagen veel meer energie, voelde mij fitter en vrolijker. Als je producten als snoep, koek en frisdrank laat staan, hoeft je lichaam minder hard te werken, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en hou je meer energie over voor andere dingen.
2. Geen suikerdips
Ik ervaarde altijd na het eten (vooral in de middag en avond), enorme suikerdips: extreme vermoeidheid, hoge ademhaling en hartkloppingen. Suikerdips, ook wel bekend als hypoglykemie, treden op wanneer je bloedsuikerspiegel snel stijgt na het eten van veel toegevoegde suikers en daarna snel daalt. Door minder toegevoegde suikers te eten heb je hier geen last meer van.
3. Minder honger
Ik had veel minder last van hongergevoel tussen de ‘grote’ maaltijden door. Door het meer eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten wordt de afgifte van glucose in je bloed gestaagder afgegeven. Dit betekent dat je langer een vol gevoel hebt en minder snel honger krijgt. Hongergevoelens en cravings worden hierdoor vermindert, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten of ongezonde snacks te pakken.
4. Minder last van mijn maag en darmen
Ik ervaarde na het eten soms erge maag/buik krampen waar ik dan echt ziek van was. Dit blijkt ook een gevolg te zijn van toegevoegde suikers eten. Suiker in snoep en frisdrank kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Laat je dit soort producten een week staan, dan heb je geheid minder last van je maag en darmen.
”De voor mij belangrijkste les van deze challenge: wees niet te streng!”
Het is niet nodig om suiker helemaal te verbannen. In plaats daarvan kun je proberen je suikerinname te verminderen en bewustere keuzes te maken. Het gaat om balans en het vermijden van overmatige consumptie van toegevoegde suikers.
Op de laatste dag kregen we een hele mooie mail van het Diabetes Fonds over ‘een beetje smokkelen tijdens de challenge’:
Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers binnen te krijgen… dat is best moeilijk!
Veel deelnemers zeggen dat ze smokkelen tijdens de challenge. Soms smokkelt iemand zonder het te weten. Bijvoorbeeld door iets te eten waar onverwachts toch toegevoegde suikers in zitten. Soms smokkelt iemand expres. Gewoon, omdat het kan.
Aan het einde van de Suiker Challenge krijgen we vaak de vraag: ‘Is smokkelen tijdens de challenge erg?’ Het antwoord is NEE!
Het doel van de challenge is om jou bewust te maken van toegevoegde suikers en je te helpen om gezonder te eten. Let je beter op suiker en eet je gezonder dankzij de challenge? Dan hebben wij ons doel bereikt.’’
Mijn vervolgplan
- Ik blijf mijn suikerinname verminderen door vooraf een goede weekplanning te maken.
- Mijn kennis rondom gezonde gewoontes, voeding en suppletie verder uitbreiden.
- Mezelf en anderen inspireren door te laten zien dat het leuk en makkelijk kan zijn om gezonde veranderingen door te voeren.
5 tips die ik jou wil meegeven
Ik heb 5 tips, die ik jou, uit eigen ervaring, mee wil geven, voor als je wilt starten met minder toegevoegde suikers eten:
1. Stap voor stap
Kies 1 of 2 veranderingen, maak hier een gewoonte. Heb je het gevoel dat een nieuwe gewoonte goed in je leven past? Kijk dan nog eens naar je lijst met aanpassingen en ga met een volgende verandering aan de slag!
2. Plan je weekmenu in
Zo weet je precies welke boodschappen je in huis moet halen en wat je wanneer mag eten. Op deze manier pak je minder snel iets ‘ongezonds’.
3. Maak een lijst met gezonde recepten:
Wanneer je zin in iets hebt, kun je snel en gemakkelijk een gezonde keuze maken. Kijk eens op de website van het Diabetes Fonds voor inspirerende recepten.
4. Halveer het aantal koolhydraten
Ik eet bijvoorbeeld de helft minder pasta/rijst/aardappelen dan aanbevolen op verpakkingen. Net zo lekker & vullend, maar scheelt enorm in calorieën.
5. Kies lekkers met het hoogste cijfer
Zin in iets lekkers? Vraag jezelf af hoe lekker je het vindt en kies alleen eten met een hoog cijfer.
Suiker laten staan? Dat gaat dankzij de challenge en bovenstaande tips een stuk makkelijker!
Dankzij de Nationale Suiker Challenge heb ik wat fijne aanpassingen kunnen doen in mijn eetgewoontes. Zo heb ik een weekplanner gemaakt om mijn weekmenu op te schrijven. Wil je deze weekplanner GRATIS ontvangen? Laat dan hieronder je mail achter:
Ik hoop dat je wat mooie inspiratie uit deze blog hebt kunnen halen. Laat dit gerust weten in de comments of via social media!
Veel liefs,