Wat zijn Essentiële Oliën

Wat zijn essentiele olien? | rigtsje.nl

Ik ben al jaren nieuwsgierig naar de geuren, voordelen en werking van essentiële oliën. Na het (niet altijd succesvol) testen van verschillende merken kwam ik in mei 2022 via een nagelcollega in aanraking met de essentiële oliën van Young Living. Via de 30 oliënkit (want oh die moest ik hebben) heb ik langzaamaan kennisgemaakt met de fijne oliën. Uiteindelijk heb ik in april 2023 de Premium Starterkit van Young Living aangeschaft, heb ik mij aangemeld als Brandpartner en kan ik de oliën niet meer wegdenken uit mijn dagelijks leven en routines. In deze blog wil ik jou ook kennis laten maken met essentiële oliën.

Wat zijn essentiële oliën

Essentiële oliën (ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd) zijn natuurlijke plantenextracten die al eeuwenlang worden gebruikt vanwege hun fijne geur en therapeutische eigenschappen. Ze worden zorgvuldig gewonnen uit verschillende delen van planten zoals bloemen, bladeren, schors, zaden, stengels en wortels. Vaak worden ze ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten. Wist je dat dit duizenden jaren geleden al de “medicijnen” waren die moeder natuur ons gaf?!

Hoe worden essentiële oliën gewonnen?

De oliën worden doorgaans gewonnen via stoomdestillatie, koude persing of het tappen van hars, waarbij de vluchtige aromatische verbindingen worden geconcentreerd (100-10000 keer zo geconcentreerd als de oorspronkelijke plant) tot een krachtige olie. Hierdoor kunnen ze het lichaam zowel fysiek als mentaal ondersteunen. Van lavendel en pepermunt, tot tea tree en eucalyptus, elke essentiële olie heeft zijn eigen unieke kleur, geur en eigenschappen.

100% zuiver

De afgelopen jaren zijn er steeds meer chemische producten ontwikkeld waardoor we de natuurlijke producten uit het oog verloren zijn. Maar gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk het is om niet te veel chemische producten te gebruiken en waar mogelijk gebruik te maken van o.a. essentiële oliën.

Er wordt helaas veel gerommeld met essentiële oliën. De term is namelijk niet door de wet beschermd. Elk product, dus ook een parfumolie, mag daarom in principe als “essentiële olie” worden verkocht maar bevat soms maar 5% zuivere olie, de overige 95% wordt aangevuld met andere ingrediënten. Dit maakt de olie een stuk goedkoper, maar zorgt er wel voor dat de therapeutische werking van de olie totaal anders is. 

Echt 100% zuivere, onvervalste en onverdunde essentiële oliën van een gecontroleerde kwaliteit kunnen niet goedkoop zijn. Daarvoor is het uitgebreide proces veel te tijdrovend. Om je een idee te geven: voor één druppel rozenolie moeten de blaadjes van 200 (met de hand geplukte) rozen worden gedestilleerd.

De prijzen van zuivere, essentiële oliën variëren ook nog eens heel erg, omdat de verwerking per soort verschilt. Daarom heeft een citroenolie een totaal andere prijs dan lavendelolie. Wist je trouwens dat een flesje 100% zuivere essentiële olie van 5 milliliter maar liefst tachtig druppels bevat? Ze zijn dus niet alleen hoogwaardig, maar gaan ook lang mee. Het advies is wel om een olie in ieder geval elke 3 jaar te vervangen.

Essentiële oliën van Young Living

Zelf ben ik verliefd geworden op de Essentiële Oliën van Young Living. Young Living heeft al meer dan 25 jaar ervaring als wereldleiding in onderzoek naar destillatie en essentiële oliën. Ze verbouwen zelf alle planten op eigen boerderijen die over de hele wereld verspreid staan. Deze boerderijen zijn zelfs open voor publiek, zodat je zelf kunt ervaren hoe het in zijn werk gaat. Ze hebben alles in eigen beheer, van zaadje tot aan de verzegeling van het flesje. Dit wordt het Seed to Seal programma genoemd. Hiermee waarborgen ze een eindproducten van goede kwaliteit, die ontwikkeld is volgens de drie pilaren van Seed to Seal: inkoop, wetenschap en standaard.

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Er zijn meerdere manieren om van de voordelen van essentiële oliën te genieten. Hieronder ga ik de meest gebruikte opties met je doornemen:

Aromatisch
Aromatisch verwijst naar het verspreiden en inademen van de oliën. Een diffuser is een musthave als het gaat om het aromatisch verspreiden van essentiële oliën. De diffuser vul je met water en essentiële oliën naar keuze. Doormiddel van een kleine trilling wordt de olie verspreid door de ruimte, waardoor je het langzaamaan inademt. De olie komt vervolgens in je bloedbaan terecht, zodat hij zijn werk kan doen. Op deze manier werkt de olie niet alleen aan je fysieke en emotionele gezondheid, maar ruikt het ook nog eens heerlijk in huis. Daarnaast heeft diffusen nog een aantal voordelen:

 • neutraliseert vieze geurtjes
 • verbeterd de luchtkwaliteit
 • geeft een fijne sfeer

Cuppen
Cuppen is een techniek waarbij je 1- 2 druppels olie in je handpalm drupt. Vervolgens wrijf je de olie tussen je handpalmen, 3x met de klok mee om de olie goed te verdelen. Nu zet je je handen in een kommetje over je neus en je mond heen. Je inhaleert een aantal keer de olie in, waardoor de geurmoleculen binnen 22 seconden je linker- en rechterhersenhelft bereikt. De essentiële olie begint nu zijn werk te doen. 

Huid
Oliën worden makkelijk opgenomen door de huid, waardoor je snel kunt profiteren van hun voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat de oliën na 2 minuten al waarneembaar zijn in het bloed, en na 20 minuten alle cellen in je lichaam hebben bereikt.

Let op: essentiële oliën zijn erg geconcentreerd en kunnen irritatie veroorzaken bij direct huidcontact of onjuist gebruik. Daarom is het belangrijk om ze te verdunnen met een basisolie of bijvoorbeeld toe te voegen aan jouw favoriete cosmeticaproduct. Daarnaast kun je ook een professionele aromatherapeut raadplegen om veilig gebruik te waarborgen.

Inname
Inname verwijst naar speciale oliën die toegevoegd kunnen worden aan favoriete gerechten en dranken om een smaaksensatie te creëren die net zo lekker is als de verse plant of het verse fruit waar de olie vandaan komt. 

Nu hoor ik je denken: is het innemen van essentiële oliën wel veilig? Ten eerste, goed dat je om je eigen gezondheid denkt. Ten tweede, ja, het is veilig om BEPAALDE essentiële oliën in te nemen. Maar wees voorzichtig! Onthou dat de oliën erg geconcentreerd zijn en met mate gebruikt moeten worden. Het is belangrijk om etherische oliën te gebruiken die gemaakt zijn met menselijke consumptie in gedachten. Volg ook altijd de gebruiksaanwijzing voordat je de olie inneemt. 

Young Living stelt enorm hoge productie-eisen aan de oliën in hun assortiment; alleen de meest pure, niet-gemodificeerde, plantenextracten worden verkregen. En laten we eerlijk zijn, als je weet dat etherische oliën naar de cellen van je lichaam gaan, dan wil je natuurlijk ook dat wat je binnenkrijgt zo puur mogelijk is. Omdat de oliën zo puur zijn, heb je vaak maar een enkele druppel nodig om effect te bereiken.

Welke essentiële oliën zijn het beste voor beginners?

Als je begint met essentiële oliën is het handig om te weten welke oliën de meest populaire opties zijn. De top 10 oliën voor beginners ziet er als volgt uit:

 1. Lavender – ontspannend, herstellend, verzachtend
 2. Lemon – vrolijkheid, reiniging, focus
 3. Frankincense – spiritueel, concentratie, huid
 4. Peppermint – energie, focus, luchtwegen
 5. Copaiba  – aardend, prikkelend 
 6. Di-Gize – maag- darmstelsel, loslaten, irritatie
 7. Thieves – immuunsysteem, herfstig, 
 8. Purification – reinigend, nare luchtjed
 9. R.C. – vreugde, emoties loslaten, luchtwegen
 10. Blue Relief – kalmerend, rustgevend, lichamelijke ongemakken

Deze 10 oliën vind je samen met de Stress Away in de Premium Starterkit. De kit bevat naast deze 11 ruim inzetbare oliën een diffuser naar keuze, een V-6 basisolie (58ml), NingXia Red® Single (60ml) en nog een paar leuke goodies.

De Starterkit is de ideale start om kennis te maken met de geweldige Essentiële oliën van Young Living. De starterskit kost momenteel 194 euro inclusief verzendkosten, afhankelijk van de diffuser die je kiest. 

Young Living kopen?

Ben je ook nieuwsgierig naar de oliën? Heb je vragen of wil je iets bestellen, neem dan gerust contact op via de mail of social media. Ik help je graag, om te starten met jouw Young Living avontuur!

Liefs,
Rigtsje 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven