Opgebrand!

Opgebrand | Blog | Rigtsje.nl
Al jaren loop ik rond met veel wisselende lichamelijke en geestelijke klachten waar geen medische oorzaak voor is. Na lang zoeken heb ik eindelijk de oorzaak ontdekt: ik heb een burn-out (in het Nederlands beter bekend als ‘opgebrand’). In deze blog vertel ik je mijn persoonlijke verhaal.

Diagnose

Een burn-out krijg je niet zomaar. Meestal gaat er al een lange periode met opbouwende stress aan vooraf. Dat was voor mij niet anders. De diagnose burn-out kwam voor mij daarom ook niet geheel als verrassing.

Al tijdens mijn mbo-studie ervaarde ik problemen. Helaas werd mij destijds verteld dat ik te jong was voor een burn-out. De jaren daarna werd dit eigenlijk alleen maar erger, en probeerde ik dit nog harder te ontkennen. Toen ik tijdens mijn afstudeerstage begin 2020 hele erge hartkloppingen kreeg en alle Corona lockdowns als geroepen voelden, was het al wel duidelijk dat dit niet goed was. Toch heeft het nog een tijdje geduurd voordat ik het echt nodig vond om mij te laten onderzoeken.

Het overlijden van mijn beppe (oma) in oktober 2021 was voor mij de druppel. De emotionele stress werd te hoog en het ging bergafwaarts. Ik ben naar de huisarts gegaan voor een doorverwijzing naar een psycoloog. Ik heb vervolgens een intakegesprek aangevraagd bij Syneada (Psyco Medisch Centrum) in Dokkum. Hier werd als snel een duidelijke eerste diagnose gesteld: je hebt een burn-out.

”The word is out… Ik heb een BURN-OUT​”

Een nieuw begin

Ik zie de diagnose burn-out als een nieuw begin. Een kans om mijn leven anders in te richten, zodat het voor mij beter is. Op dit moment ben ik nog onder behandeling bij Syneada. Ik heb net een cursus afgerond: ‘mijn lijf spreekt’ waarbij ik beter heb leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam en hier heb ik ook handvatten gekregen om hier mee om te gaan. Ook kom ik er steeds meer achter wat de oorzaken zijn van mijn burn-out en hoe ik hier iets aan kan doen.

Oorzaken

De afgelopen maanden heb ik mezelf goed leren kennen. Ik heb een paar interessante ontdekkingen gedaan over de oorzaken van mijn burn-out.

Gevoelens opkroppen Ik heb onbewust, heel veel gevoelens opgekropt en weggestopt. Omdat ik altijd heel snel emotioneel wordt bij muziek of situaties in films/series was ik ervan overtuigd dat ik wel gevoel had en hier ook goed mee om kon gaan. Ik onderdruk echter heel vaak mijn emoties en sla ze onbewust op in mijn lichaam, waardoor bepaalde lichamelijke klachten ontstaan.

Mijn plek in het familiesysteem Het familiesysteem is een systeem van gedragingen patronen die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding. Toevallig las ik hier laatst een artikel over van Holistik over Familiesystemen-expert: zo werkt de relatie met je vader door in jouw leven. Het artikel legt op een hele mooie manier uit hoe je familiesysteem in elkaar hoort te zitten. Wat ik hierin herkende was mijn relatie met mijn vader. Van je vader hoor je bijvoorbeeld daadkracht mee te krijgen. Maar wanneer jouw relatie met je vader niet is zoals hij moet zijn, veranderd je daadkracht in bewijsdrang en een eindeloze zoektocht naar erkenning. Mijn vader heeft in de afgelopen jaren twee keer een psychose gehad en heeft daarnaast ook depressieve gevoelens. Ik vind dit als dochter erg lastig en kan dit moeilijk accepteren. Hierdoor is onze relatie de afgelopen jaren erg moeizaam.

Negatief zelfbeeld Ik voel mij vaak onzeker, heb weinig vertrouwen in mezelf, snap niet waarom andere mensen mij leuk/grappig vinden en heb bijvoorbeeld ook altijd de overtuiging dat ik pas goed ben en liefde verdien wanneer ik slank ben. Ondanks dat ik de afgelopen jaren veel bereikt heb, ben ik nooit trots op mezelf en is er altijd een reden om mezelf naar beneden te halen. Ik heb dit proberen te maskeren met mijn perfectionisme, dingen weglachen, sarcasme en door mij te storten op allemaal (zelf) ontwikkeling cursussen om mezelf te verbeteren en te bewijzen. Maar toch blijf ik het gevoel houden dat ik niet goed genoeg ben.

Prestatiemaatschappij Ik ben ook erg gevoelig voor de druk die de maatschappij tegenwoordig op ons legt. Je moet fulltime werken, grof geld verdienen, een perfect lichaam hebben en op zekere leeftijd uit huis, een vaste relatie en kinderen hebben. Daarnaast heeft de prestatiemaatschappij ook veel invloed op mij gehad. Ik heb o.a. erg veel stress ervaren tijdens mijn hbo studie. Ik had altijd het gevoel gehad dat ik geen fouten mocht maken en dat ik niet goed genoeg was om de studie af te ronden. Terwijl een studie je toch helpt om te leren? Ondanks dat ik mijn studie (met vlag en wimpel) heb gehaald, heb ik nog steeds het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en andere communicatieprofessionals beter zijn.

Bagatelliseren Wat ik mezelf ook vaak heb verteld is dat mijn problemen niks voorstellen. Er zijn mensen die het 1000x erger hebben, mijn problemen zijn hier niks bij dus ik moet niet zeuren. Nu ik onder behandeling ben, kom ik erachter dat mijn problemen er mogen zijn en dat het goed is om ze te erkennen, zodat ik er mee aan de slag kan.

Terugkerende klachten

Ik denk dat ik inmiddels al zo’n 10 jaar rondloop met wisselende lichamelijke en geestelijke klachten. Ik weet dat stress een negatief effect kan hebben op je gezondheid. Maar tot voor kort wist ik niet dat stress ervoor kan zorgen dat je opgebrand wordt en dus onderstaande klachten kan veroorzaken: • Altijd moe • Niks opslaan • Hartkloppingen • Migraine • Pijnlijke schouders • Emotie eten • Huilen • Niet tegen drukte kunnen • Prikkelbaar • Duizeligheid • Opgejaagd voelen • Somber

Nu ik beter luister naar mijn lichaam zijn er nog meer signalen bijgekomen zoals tintelingen in de vingers, slecht slapen en paniekaanvallen. Ondanks dat ik dit ontzettend vervelend vind, probeer ik dit te zien als teken van mijn lichaam om beter voor mezelf te zorgen.

Herken jij jezelf in bovenstaande klachten? Negeer ze niet en gun het jezelf om hulp in te schakelen. En onthou: you are not alone!

Werk en burn-out

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het kan dat ik nog werk. Het werk is voor mij niet de oorzaak van mijn burn-out, dus daar ligt niet perse de oplossing. Daarnaast geeft werk mijn structuur, sociale contacten en het gevoel dat ik toch iets nuttigs kan doen. Wel heb ik sinds dit jaar elke 8 weken een week vrij, werk ik de laatste maanden minder dagen in de week en zeg ik sneller afspraken af als mijn lichaam aangeeft dat het even teveel wordt.

Helemaal stoppen met werken is voor mij geen optie. Ik ben als zelfstandige onderneemster financieel afhankelijk van mijn werk. Ik heb niet te ruimte om in de ziektewet te gaan. Als zelfstandige moet je hier een aparte verzekering voor afsluiten die ontzettend duur is, helemaal als je die afsluit als je bepaalde klachten hebt (in mijn geval overgewicht, chronische migraine en een aangeboren hartafwijking).

Manieren om beter voor jezelf te zorgen

Ik heb de afgelopen tijd veel nieuwe dingen geprobeerd om beter voor mezelf te zorgen zoals mediteren, wandelen, creatief bezig zijn, meer rustmomenten inplannen. Binnenkort ga ik hier een aparte blog over schrijven om je te inspireren. Heb jij nog goede tips? Laat ze dan achter in de comments of stuur mij een berichtje via sociale media.

Veel liefs,

Rigtsje

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven